Strah od neposlušnosti

Oko 80% ljudi se organski plaši vlastite neposlušnosti prema autoritetima. Ostalih 20% sme da shvati da neki pojedinac ili institucija koji su im važni ili su jači od njih rade nešto nemoralno ili da njih tera da rade nešto protiv njihove savesti. Ali od tih 20% posto samo troje se usudi da odbije poslušnost nasilju ili nemoralu.

Taj parališući strah 97% populacije, lako koriste predatori u svim oblastima života, od politike, radnih mesta, porodice, pa do međunarodnih odnosa. Žrtva se boji da će sagledavanjem i imenovanjem postupaka i karaktera nasilnika ugroziti vlastitu sigurnostu, materijalnu, društvenu, emotivnu ili duhovnu. Konstantan mobing predatora ostavlja trajan trag na hipokampusu u mozgu, gde se memoriše kao dubok strah od neposlušnosti bilo kom autoritetu.

Onih 3% koji imaju karaktera, svesti i savesti da se javno odupru nasilju ne retko su zdušno napadnuti baš od onih 80% koji ne smeju da pogledaju ogledalo vlastitog kukavičluka. Često oni koji su najteže žrtve dožive kolaps ličnosti, strah im potpuno izblokira korteks – zonu zdravog razuma i slomi im snagu volje da pruže bilo kakav otpor. Da bi uopšte preživeli kao ličnosti moraju i pred sobom i pred drugima da negiraju bilo kakvo zlo koje dolazi od nasilnika postajući njegovi najveći branitelji.

Još veći zaštinici predatora su oni koji od njega očekuju veliki lični dobitak – karijeristi, oportunisti i materijalna, moralna i duhovna sirotinja. U duhovnosti strah od lične neposlušnosti duhovnom autoritetu povezan je sa strahom od gubitka društvene sigurnosti, gubitka duhovne pripadnosti, pa i gubitka Boga i sna o večnom spasenju.

Fear from Disobedience

About 80% of people are organically afraid of their own disobedience towards authorities. The remaining 20% dare to realize that an individual or institution, which are important for them or more powerful than they are, do something immoral or force them to do something against their conscience. But out of those 20% only three percent dares to refuse obedience to violence or immorality.

That paralyzing fear of 97% of the population is easily used by predators in all areas of life, from politics, jobs, families, to international relations. The victim is afraid that reviewing and appointing of acts and character of the abuser will threaten its own safety, financial, social, emotional or spiritual. Permanent mobbing of predator leaves a lasting mark on the hippocampus in the brain, where it is stored as a deep fear of disobedience to any authority.

Those 3% who have the character, consciousness and conscience to resist the violence publicly, they are often attacked by those 80% who do not dare to look at the mirror of their own cowardice. Often, those who are the greatest victims, experience the collapse of personality and their fear completely blocks their cortex – a zone of common sense, breaking their will power to offer any resistance. In order to survive at all as persons, they have to deny before themselves and the others any evil that comes from the abuser and they become his greatest defenders.

Even greater protectors of the predator are those who expect to get big personal benefit from him – careerists, opportunists and material, moral and spiritual poor persons. In spirituality, the fear of personal disobedience towards spiritual authority is associated with the fear of losing social security, loss of spiritual belonging, and even loss of God and the dream of eternal salvation.

Advertisements